Grekiskt drama om att finna en förlorad son – Marie-Louise Winbladh

GREKISKT DRAMA

SBN har fått in tips om denna nya bok som precis kommit ut i handeln. Så här skriver förlaget själva i sitt pressmeddelande:

 

Grekland är överraskningarnas land. Omtyckt vattenhål för törstiga turister. Översållat med sevärdheter. Storslagen natur. En ekonomisk kris som berövat vanliga greker deras uppehälle. Och nu är Grekland EU:s ordförandeland med viktiga beslut att fatta.

Demokratins vagga? Glöm det. Lika lite idag som under antiken. Är du inte ”äkta” grek så lever du farligt.

Det har den grekiska kvinnan alltid gjort.

 

Hur man finner en förlorad son är historien om en liten pojke som hålls kvar i Grekland av sin far. Pojkens svenska mor får till slut vårdnaden om barnet i grekisk domstol. Kampen var ojämn, hård och ibland nästan hopplös. Oförrätter från myndigheter och advokater var självklara inslag. Alla förhandlingar fördes på grekiska. Men även svenska befattningshavare begick övergrepp, i flera fall väldigt allvarliga. Skyldiga till dessa kränkningar var alla män i betydande positioner. Har det blivit bättre idag?

Händelseförloppet är skildrat exakt som det tilldrog sig. Alla dokument finns bevarade och verifierar att berättelsen är sann.

Krisen i Grekland som pågår för fullt har egentligen pågått i decennier men först nu blivit uppmärksammad. Dessa problem har delvis sina rötter i ett föråldrat samhälle där kvinnor ibland behandlats sämre än husdjur. Då flickor föddes betraktades det som en olyckshändelse.

Läs också den förlorade sonens berättelse då han som vuxen gör sin militärtjänst i Grekland. De unga männen utsätts för hårda prövningar och ofta sadistisk behandling. Några klarar inte denna press. De vackra orden om att älska sin nästa inbegriper endast äkta grekiska nationalister.

 —————-

Marie-Louise Winbladh är arkeolog, forskare och författare och var tidigare intendent för Cypernsamlingarna i Stockholm. Hon har givit ut flera populärvetenskapliga böcker om arkeologi och historia på Kreta och Cypern. Mer info på  http://cypernochkreta.dinstudio.se

—————–

Grekiskt drama om att finna en förlorad son

Marie-Louise Winbladh

Bok i format 125 x 200 mm, 168 sidor. Svartvit inlaga, laminerat omslag i färg. Mjukband

Utgiven av Blue Publishing 2014

www.blue.se

Grafisk form och omslagsdesign: Stefan Lundström isbn 978-91-86293-19-2