Söndagen den 25 juli reste två svenska mammor från Arlanda till Tripoli, Libyen för att deltaga i det mångårigt framgångsrika umgängesprojektet ”Family Reunion” som varade under två veckor fram tills den 8 augusti. Det var mamma Ana Etorki från Umeå och mamma Laila El Saeiti från Upplands Väsby, som båda har fått sina barn bortförda av papporna under 2009 och 2008.
Mamma Ana hade inte sett sina två små söner, Mohamed 6 år och Adeeb, 2 år på nästan ett års tid sedan deras pappa i september 2009 tog dem på en ”semesterresa” till Tripoli och sedan lämnade dem kvar där gentemot mammans vilja. Sedan dess har hon kämpat hårt för att få hem sina barn igen och kampen fortsätter…
Mamma Lailas dotter Elnor var bara 2,5 år när pappan vägrade återlämna henne efter ”semestern” i juli 2008 i Benghazi, Libyen. Sedan dess har hennes förtvivlade mamma hemma i Sverige försökt göra allt för att få kontakt med sin dotter, men lönlöst. Idag är Elnor snart fem år gammal och Laila hade inte sett ett foto av sitt barn ens på över två års tid…
________________________________________________________
Tack vare ISS International Social Service i Storbrittanien: CFAB och den Libyska välgörenhetsorganisation Wa’atasimo och SBN:s samarbete med dem, så öppnades en möjlighet för mammorna att få delta i ”Family Reunion Project 2010” där mammorna bjöds in av Libyska Myndigheter och fick därmed hjälp med gratis visum och även uppehället sponsrat under sina två veckor i Libyen.
Tack vare Wa’atasimos starka ställning i Libyen så gick det förhållandevis bra att få pappornas tillåtelse att låta barnen och mödrarna umgås. Sammanlagt var det 25 mödrar från olika länder på plats i Libyen under 2010 års resa.
Det finns också en jättefin halvtimmeslång dokumentär om projektet som pågått sedan 1999. Den kan ni titta på här (endast engelska):
The Road to Libya – The ISS UK family reunion project 2008 from Middleton Mann on Vimeo.
För den intresserade så kan ni ladda hem och läsa ned deras rapport för 2008 HÄR. En rapport för årets projekt kommer med säkerhet att snart publiceras också.
________________________________________________________
Mamma Ana stannade i semesterbyn i Tripoli där hon fick umgås nästan dagligen med sina barn. Mohamed fyllde sex år under tiden Ana var på plats och hon fick fira hans födelsedag med paket och tårta. Han var överlycklig att se henne och kramade och pussade henne konstant och ville inte släppa henne alls. Det var uppenbart att han saknat och lidit oerhört av att vara ifrån sin mamma så länge. Han talade dock fortfarande bra svenska, men inte lillebror Adeeb, som var för liten vid tiden för kvarhållandet. Han kände därmed inte heller igen sin mamma, men lät sig kramas och pussas på ändå. Även om mamma Ana hade önskat att hon fått mer tid med sina barn så är hon ändå oerhört glad över att få ha varit nära dem, hålla dem och fått berätta för dem hur mycket hon älskar dem. Det var nyttigt för både mamma och barn att få knyta an, även om de två veckorna försvann snabbt och det var dags att resa hem igen. Särskilt Mohamed blev oerhört ledsen när det var dags att säga hejdå och förstod inte varför mamma inte kunde stanna med dem. Här kommer några foton från Anas Libyenresa och mötena med barnen:
________________________________________________________
Mamma Laila reste tillsammans med personal från ISS till Benghazi där organisationen hade ordnat med en stor välkomstkommité och festligheter dubbelt upp. Hon blev hämtad av Elnors pappa och bodde sedan hemma hos släktingarna tillsammans med Elnor under cirka en en och en halv veckas tid. Elnor talade ingen svenska längre, men de lyckades ändå kommunicera jättebra med varandra. De sov tillsammans varje natt och Elnor blev överförtjust i presenterna som Laila haft med sig. Hon blev helt förstörd när det var dags att säga hejdå på flygplatsen och grät otröstligt i ett helt dygn. Här är några foton från Lailas tid hos Elnor:
Slutligen vill SBN rikta ett varmt tack till alla som gjort den här viktiga resan möjlig:
THANK YOU SO MUCH FOR MAKING THIS POSSIBLE:
CFAB
Wa’atasimo
ISS – International Social Service
Marek Ganther
Muftah El Fagi
Ahmad Kajman
Libyska myndigheter och ambassaden i Sverige
Annelie Enochson, riksdagsledamot KD
UD/KC
Lena Isaksson, advokat, Umeå
Jessica Sandberg, jurist, Stockholm